Απλώνουμε το δίχτυ προστασίας σ’ όλη την Ελλάδα με 7900 γιατρούς και 1678 διαγνωστικά κέντρα

Άρθρο του Δημήτρη Κουμπιά, Γεν. Γραμματέα Δ.Σ ΕΔΟΕΑΠ, Υποψήφιου για το Δ.Σ ΕΔΟΕΑΠ

 

Μπαράζ συμβάσεων με παρόχους Υγείας

Τέσσερα χρόνια πριν, αγωνιζόμαστε για να σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ, το κοινό μας σπίτι. Και οι εκλογές του ’18 μας έδωσαν την εντολή να αναδιοργανώσουμε και να εδραιώσουμε το ΝΕΟ ΕΔΟΕΑΠ με τους διπλάσιους σχεδόν ασφαλισμένους. Δικαιώσαμε πιστεύω την επιλογή των συναδέλφων και αξίζει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη. Για να διαφυλάξουμε τον Οργανισμό, να εδραιώσουμε το αποτύπωμά του στον κλάδο μας, να δώσουμε προοπτική και ασφάλεια, για τις γενιές που ακολουθούν, προστατεύοντας την ίδια στιγμή τις γενιές που ξόδεψαν απλόχερα το απόθεμα της επαγγελματικής διαδρομής τους στα δημοσιογραφικά μετερίζια.

Γνωριζόμαστε καλά, όλα αυτά τα χρόνια. Ο καθένας έχει την προσωπική διαδρομή του, ο καθένας έχει συμβάλλει από τη δική του αφετηρία, στο να σταθεί όρθια η δημοσιογραφία, να επιβιώσει το Ταμείο μας, σε χρόνια δύσκολα και οριακά, γεμάτα ανασφάλειες και αβεβαιότητες. Καταθέτοντας το απόσταγμα της προσωπικής εμπειρίας μου, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις. Για την κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» που παραλάβαμε το 2018, με έναν ΕΔΟΕΑΠ στα πρόθυρα της κατάρρευσης, καταχρεωμένο και με δεσμευμένο το κεντρικό κτίριο της οδού Σισίνη, λόγω συσσωρευμένων οφειλών.

Παραλάβαμε τη σκυτάλη από μια διοίκηση αναίτια συγκρουσιακή, παρ’ ότι κάποιοι από εμάς – μεταξύ αυτών και ο υπογράφων – τη στηρίξαμε στο ξεκίνημά της και μας είχε ευχαριστήσει δημόσια.  Μέχρι που διαπιστώσαμε πως με αχρείαστα μέτωπα κατά πάντων, δημιουργούσε μια πραγματικότητα που καθιστούσε δυσοίωνες τις προοπτικές επιβίωσης του Ταμείου μας. Ξεχνώντας ότι στο «μαζί» βρίσκεται η προστιθέμενη δύναμη που μας επιτρέπει να γινόμαστε περισσότερο ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας. Παραλάβαμε τον ΕΔΟΕΑΠ «απογυμνωμένο» από συμβάσεις, με τους συναδέλφους να βιώνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για την προάσπιση του αγαθού της υγείας, κάθε φορά που είχαν ανάγκη τις υπηρεσίες του Ταμείου μας.

Μέσα σε αυτή την τριετία, ο ΕΔΟΕΑΠ στάθηκε όρθιος. Γύρισε σελίδα. Και σήμερα μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε ασφαλισμένο συνάδελφο, ένα ευρύ πλέγμα υπηρεσιών, με πλήθος συμβάσεων για πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην περιφέρεια, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Γιαννιτσά. Ειδικότερα:

Ως ΔΣ βρήκαμε ελάχιστες συμβάσεις (ΝΤΥΝΑΝ, ΩΝΑΣΕΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ) με νοσοκομεία.  Προχωρήσαμε σε εξόφληση των οφειλόμενων πετυχαίνοντας σημαντική έκπτωση περίπου 20%, τόσο για τα οφειλόμενα στην Ευρωκλινική (1.150.000) – η οποία όπως προανέφερα είχε δεσμεύσει το κτίριο της Σισίνη, το οποίο πήραμε πίσω –, όσο και του Ντυνάν. Προχωρήσαμε στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή νέων συμβάσεων με το Ντυνάν και την Ευρωκλινική, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και νοσηλεία. Στην συνέχεια υπογράψαμε συμβάσεις με το Μετροπόλιταν General, το Μετροπόλιταν Ηospital, το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, το Ιασώ Γυναικολογική, το Λευκός Σταυρός, την οφθαλμολογική κλινική Υπαπαντή, το ΟΜΜΑ, το Θεραπευτήριο Αθηνών, το Θηλέος Υγεία, στα Γιαννιτσά, ενώ ετοιμάζονται οι συμβάσεις με την Θεραπευτική κλινική Καπάκη στα Χανιά, το Creta inderclinic στο Ηράκλειo και έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με κλινικές σε Κοζάνη και Ρόδο. Σε όλες τις συμβάσεις υπάρχει και η πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις. Κι ακόμη από τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021 ο ΕΔΟΕΑΠ παρέχει στις ασφαλισμένες του πλήρη κάλυψη όλων των γυναικολογικών επεμβάσεων και της νοσηλείας, καθώς και  χημειοθεραπειών στη μαιευτική-γυναικολογική κλινική «Ρέα» στην Αθήνα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και ειδική σύμβαση με τον Όμιλο Υγεία (ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ) με κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της νοσηλείας, με ταυτόχρονη όμως συμμετοχή των ασφαλισμένων, για όσους (ες) επιθυμούν να νοσηλευθούν στο Υγεία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση, η οποία καλύπτει την διαφορά.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ασφαλισμένες του ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ήδη συνάψει συμβάσεις και με το ΙΑΣΩ Αθήνας και Θεσσαλίας, ενώ για παιδιατρικά περιστατικά δευτεροβάθμια περίθαλψη παρέχεται, μέσω σύμβασης, με την Ευρωκλινική Παίδων.

Από το πρώτο διάστημα που ανέλαβε το παρόν ΔΣ, προσπαθήσαμε να καλύψουμε τους ασφαλισμένους μας πανελλαδικά, αφού μετά τη διεύρυνση βρίσκονται παντού. Έτσι  ο ΕΔΟΕΑΠ, εκτός των πολυϊατρείων του και των συμβεβλημένων νοσηλευτηρίων για πρωτοβάθμια υγεία και νοσηλεία, έχει συμβάσεις είτε απευθείας είτε μέσω των συμβάσεων με τους παρόχους υγείας, Βιοϊατρική, Affidea και Iatrica στην Αττική και την Περιφέρεια. Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ έχουμε στην Αττική 2.212 γιατρούς και 217 διαγνωστικά κέντρα, στη Θεσσαλονίκη 648 γιατρούς και 59 διαγνωστικά κέντρα και στην περιφέρεια 1.540 γιατρούς και 652 διαγνωστικά κέντρα.

Ωστόσο, η σχετική λίστα δεν εξαντλείται στους γιατρούς, που έχουν απευθείας σύμβαση με τον ΕΔΟΕΑΠ, αφού υπάρχουν επιπλέον 3.500 γιατροί και 750 διαγνωστικά κέντρα, που είναι στην διάθεση των ασφαλισμένων μέσω των τριών συμβεβλημένων παρόχων. Συνολικά λοιπόν, μας εξυπηρετούν πανελλαδικά 7900 γιατροί και 1678 διαγνωστικά κέντρα. Βεβαίως η προσπάθεια να διευρύνουμε τη λίστα των συμβάσεων και με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, ιδίως στην περιφέρεια, είναι συνεχής.

Ταυτόχρονα, με την υπογραφή της σύμβασης διασύνδεσης του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ, διευρύνονται διαρκώς οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους μας. Όποιος βρίσκεται σε ανάγκη, έχει αδιαμεσολάβητη πρόσβαση σε όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φορείς, στο σύνολο της χώρας, με τους παραδοσιακά ευνοϊκούς όρους του ΕΔΟΕΑΠ. Γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία, καθώς και πρόσβαση στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (αντικαρκινικά, φάρμακα ειδικών παθήσεων), που οδηγεί σε μείωση της ταλαιπωρίας και την εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων για τον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς μέχρι σήμερα τα πληρώνουμε πολύ ακριβότερα.

 

Συνάδελφοι  

Στις κάλπες που έχουμε μπροστά μας, αποφασίζουμε για το κοινό μας μέλλον. Αποφασίζουμε για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, που είναι το σπίτι όλων μας, η ελπίδα στις δύσκολες ώρες, το καταφύγιο των απόμαχων συναδέλφων. Αυτό το σπίτι, που κρατήσαμε όρθιο, μπορούμε να το κρατήσουμε στέρεο και απόρθητο, απέναντι στις δυσκολίες του παρόντος και του μέλλοντος.

 

Μαζί…