Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2024, η πρώτη, μετά την πανδημία, επιστημονική ημερίδα της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων (ΟΑΤΥΕ), στην αίθουσα ‘ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ’ της ΕΣΗΕΑ με θέμα «Προληπτική Ιατρική και Πρωτοβάθμια Φροντίδα στα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία Υγείας».
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος (ΟΑΤΥΕ), που αποτελείται από τα ταμεία των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα (ΤΥΠΕΤ), των εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (ΕΔΟΕΑΠ) και των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΠΣΥΤΕ) και στην Αγροτική (ΤΥΠΑΤΕ). Η ημερίδα είχε σαν στόχο τη μελέτη θεμάτων πρόληψης στα πολυιατρεία των Ταμείων και την ανάδειξη καλών πρακτικών.
«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα συστήματα Υγείας όπως οι αυξανόμενες ιατρικές δαπάνες, όμως έχουμε διαφορές. Δεν έχουμε κρατική χρηματοδότηση, οι διοικήσεις είναι αιρετές και στόχος είναι η αξιοποίηση των δαπανών σε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών», ανέφερε ανοίγοντας τις εργασίες ο πρόεδρος της ΟΑΤΥΕ, μέλος ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Κυριάκος Θεοδωρακάκος.
«Στα Ταμεία μας εφαρμόζουμε στην πράξη το ρητό που λέει πως είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε, παρά να θεραπεύουμε» είπε ο γεν. γραμματέας της ΟΑΤΥΕ, Χρήστος Ασπιώτης.
Την ημερίδα χαιρέτισαν εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων.
Ο εκπρόσωπος του Τομέα Υγείας της ΝΔ, Αθανάσιος Ζορμπάς, τόνισε πως τα Ταμεία αυτά αποτελούν παράδειγμα και πρόσθεσε πως θα πρέπει να μελετηθούν και να στηριχθούν από την πολιτεία.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, σημείωσε την πρότυπη λειτουργία των Ταμείων που υπερέχουν του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα των αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων ακόμη και σε περιόδους κρίσης.
Στη σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας στη συγκράτηση της εισροής στα νοσοκομεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης,
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στο έργο της Ομοσπονδίας, σημειώνοντας πως ο ίδιος σαν ασφαλισμένος του ΕΔΟΕΑΠ, «αισθάνεται σαν το σπίτι του».
«Την περίοδο των μνημονίων, τα Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία μπόρεσαν και στάθηκαν όρθια και πρέπει να αποτελούν το πρότυπο για όλο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα», είπε η πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου. «Πρέπει και δίνουμε την ψυχή μας για να στηρίζουμε και να διατηρούμε τον θεσμό αυτόν» είπε ο Πρόεδρος ΟΤΟΕ, Γιώργος Μότσιος.
Η συζήτηση αναπτύχθηκε σε πέντε διαφορετικά πάνελ στα οποία συμμετείχαν δεκατέσσερις ιατροί των πολυιατρείων των Ταμείων και επιστημονικοί συνεργάτες.
Ο καθηγητής Οικονομικών ΠΑΠΕΙ Αθανάσιος Βοζίκης, αναφέρθηκε στα μακροπρόεθσμα οφέλη που μπορούν να κερδηθούν από την εφαρμογή προληπτικών πολιτικών στον χώρο της υγείας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας (ΤΥΠΕΤ) αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών, η οποία αναδείχθηκε, όπως είπε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Τα εμβόλια ενισχύουν την προστασία όλης της κοινότητας» τόνισε η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Ξανθή Δεδούκου (ΕΔΟΕΑΠ), που προειδοποίησε για τους κινδύνους ανάπτυξης νέων πανδημιών λόγω της υπερσυνταγογράφησης αντιβιοτικών.
Σε άλλα πάνελ συζητήθηκε η λειτουργία εξειδικευμένων ιατρείων που λειτουργούν σε επιμέρους ιατρεία των Ταμείων.
Ο αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ, παθολόγος, Εμμανουήλ Ανδρεάδης, ανέπτυξε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης της αρτηριακής υπέρτασης. Ο μαστολόγος ΑΤΠΣΥΤΕ Δημήτριος Κορωνάρχης αναφέρθηκε στον ρόλο της προληπτικής εξέτασης στην έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων μαστού. Η διευθύντρια Ακτινολογικού Τμήματος ΕΔΟΕΑΠ, Ευμορφία Ντούλμα μίλησε για τον υπερηχογραφικό έλεγχο καρωτίδων και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσής στις παθήσεις κοιλιακής αορτής. Η καρδιολόγος ΤΥΠΕΤ Καλλιρρόη Κουρέα αναφέρθηκε στις μεθόδους καρδιολογικού ελέγχου στις γυναίκες.
Ο αρχίατρος ΤΥΠΕΤ, παθολόγος Θωμάς Μάνος, μίλησε για την λειτουργία εξειδικευμένου ιατρείου γηριατρικής αξιολόγησης και η οδοντίατρος Θεοδώρα Καρακανικόλα του ΤΥΠΕΤ Θεσσαλονίκης μίλησε για τα προγράμματα προληπτικής παιδοδοντίας που εφαρμόζει το Ταμείο.
Τέλος, η παθολόγος Παναγιώτα Κωνσταντοπούλου (ΑΤΠΣΥΤΕ) παρουσίασε το έργο του ιατρείου μεταβολικών νοσημάτων και η κλινική διατολόγος, Κωσταντίνα Καλανιώτη, διατροφικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.
Την ιατρική υπηρεσία του ΕΔΟΕΑΠ στην ημερίδα εκπροσώπησαν, ο αρχίατρος του πολυϊατρείου των Αθηνών, Δρ. Εμμανουήλ Ανδρεάδης, η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος Ξανθή Δεδούκου, ο πνευμονολόγος Δρ. Γεώργιος Κρομμύδας και η η υπεύθυνη του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, Ευμορφία Ντούλμα.
Παρακολουθείστε την εκδήλωση εδώ: