ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ1Ομιλία του Σταύρου Καπάκου, προέδρου του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ στην Γενική Συνέλευση 22/9 1

Σας καλωσορίζω στην Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία διεξάγεται ηλεκτρονικά εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας απειλώντας την ίδια μας την ύπαρξη και τις πιο ανθρώπινες συνήθειες μας, όπως να βρεθούμε από κοντά, να μπορούμε να σφίξουμε το χέρι των συναδέλφων μας, να τους ασπαστούμε και να τους μιλήσουμε κοιτάζοντάς τους στα μάτια. Έχουμε όμως την προσδοκία και την ελπίδα να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί. Να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας δείχνοντας υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, για να περάσουμε αυτή τη δοκιμασία.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,

Αν κάποιος έθετε το ερώτημα, αν ως ΕΔΟΕΑΠ είμαστε καλύτερα ή χειρότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μάλλον θα προκαλούσε θυμηδία. Είναι τέτοια η βελτίωση του ΕΔΟΕΑΠ σε όλα τα επίπεδα, παρά την πανδημία, που αποτελεί πλέον πρότυπο για τον κλάδο μας, τους ανθρώπους της ενημέρωσης αλλά και την κοινωνία ευρύτερα.

 

Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι, είναι το παρόν και το μέλλον μας.

 

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Στη σημερινή συνέλευση έχουν δυνατότητα συμμετοχής, δηλαδή είναι ταμειακώς εντάξει 17.554 ασφαλισμένοι μας. Στην πραγματικότητα, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει σήμερα 14.536 εν ενεργεία ασφαλισμένους, 2.314 συνταξιούχους ή υπό συνταξιοδότηση, 8.939 προστατευόμενα μέλη, 372 δικαιοδόχους κ.ά. ενώ οι άνεργοι είναι 1038.

Αυτό σημαίνει ότι οι άμεσα ασφαλισμένοι μας είναι πάνω από 18.000 και οι περιθαλπόμενοι συνολικά 27.700.

 

 

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣτΕ

Επιτρέψτε μου όμως να ξεκινήσω από ένα βασικό πρόβλημα: Την διαρκή αμφισβήτηση από ορισμένους εργοδότες της εισφοράς του 2%, παρά την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε τον ΕΔΟΕΑΠ. Κάποιοι επιμένουν σε προσφυγές τόσο για την εισφορά 2% επί του τζίρου, όσο και κατά  της εισφοράς 2% επί των διαφημίσεων στο Διαδίκτυο. [Παρά την απόφαση του ΣτΕ, ο όμιλος της Καθημερινής επιμένει στην προσφυγή του και ακολουθεί την τακτική «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Τους καλώ να αλλάξουν στάση.]

Στις 13 Σεπτεμβρίου, αναβλήθηκε η συνεδρίαση του ΣτΕ (και θα διεξαχθεί 25 Οκτωβρίου) επί της προσφυγής για την εισφορά 2% της Καθημερινής, της Χρυσής Ευκαιρίας κ.ά.

Και αυτήν όμως θα την κερδίσουμε γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και γιατί η προηγούμενη απόφαση δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε.

Ο επόμενος δύσκολος σταθμός είναι στις 15 Νοεμβρίου, που έχει οριστεί η κρίσιμη μάχη στο ΣτΕ για το 2% του Διαδικτύου, εναντίον του οποίου έχει προσφύγει η Ένωση Διαφημιστικών Εταιριών.

Ορισμένοι εργοδότες, παρά τις πολλαπλάσιες ενισχύσεις που έχουν πάρει από την πολιτεία, επιμένουν να στρέφονται κατά του ΕΔΟΕΑΠ και των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Θα δώσουμε και αυτή τη μάχη, μαζί με τις Ενώσεις και τα αδελφά Ταμεία… Ενωμένοι και συσπειρωμένοι για να την κερδίσουμε.

Τα έσοδα από το 2% του Διαδικτύου αποτελούν το «πυρηνικό όπλο» του ΕΔΟΕΑΠ για την διατήρηση των σημερινών δικαιωμάτων μας στην υγεία, την επικούρηση και το εφάπαξ. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο δημόσια για το θέμα αυτό.

Οι εργοδότες, που έχουν προσφύγει, πρέπει να πάρουν ένα μήνυμα από την Συνέλευσή μας και ταυτοχρόνως από όλες τις Ενώσεις του κλάδου μας. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη, θα δώσουμε τον αγώνα μέχρις εσχάτων σε περίπτωση που πλήξουν την υγεία μας, την επικούρηση και την πρόνοια. Δεν κηρύσσουμε πόλεμο, τους καλούμε στην λογική…

 

 

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 Ένα άλλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο ΕΔΟΕΑΠ είναι η προσπάθεια που έγινε με ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών Βρούτση και Σκυλακάκη, για την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, και μετά μας έστειλαν το Γενικό Λογιστήριο για έλεγχο. Η μεθόδευση αυτή, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο 2019 έγινε ενώ αναμέναμε την απόφαση του ΣτΕ.  Κάποιοι  καλοθελητές και μέσα από τον ΕΔΟΕΑΠ προσδοκούσαν, αν δεν μηχανεύονταν, μια διορισμένη διοίκηση. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Ο ΕΔΟΕΑΠ κέρδισε το ΣτΕ, ωστόσο η ανεπίτρεπτη από κάθε άποψη απόφαση των δύο υπουργών έπρεπε ήδη να έχει αρθεί. Επισημαίνουμε ότι η αρμόδια αρχή, η ΕΛΣΤΑΤ, παρά τις πιέσεις, αρνείται εύλογα να εντάξει τον ΕΔΟΕΑΠ στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Δυστυχώς, κάποιοι ζουν με τα υποχθόνια σχέδιά τους. Θα αποτύχουν και πάλι.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι αυτοδιοίκητος, δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ από το κράτος, αποπληρώνει κανονικά το δάνειο που είχε πάρει από τον ΕΦΚΑ. Αντίθετα το κράτος οφείλει στον ΕΔΟΕΑΠ περί τα 4,85 εκατομμύρια ευρώ, τα 2,7 από τα οποία αφορούν το 2020 [ενώ και ο ΕΦΚΑ οφείλει στον ΕΔΟΕΑΠ τις εισφορές που εισέπραξε από τον Δεκέμβριο του 2019 ως τον Μάρτιο του 2018 και πρέπει να μας τις αποδώσει.]

Όσον αφορά τώρα το θέμα του εναπομείναντος αγγελιοσήμου, που ελέγχει και καταλογίζει ο ΕΦΚΑ, ο ΕΔΟΕΑΠ έχει αποστείλει προς τις διοικήσεις του ΕΦΚΑ αλλά και προς τους υπουργούς Εργασίας και των δύο κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επιστολές διαμαρτυρίας με τις οποίες τους θέτουμε προ των ευθυνών τους.

 

 

Ο ΕΔΟΕΑΠ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η πολιτική του ΕΔΟΕΑΠ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αξιολογείται κατά γενική ομολογία ως υποδειγματική. Αμέσως συνεστήθη επιτροπή διαχείρισης κρίσεως, η οποία συνεδρίαζε σε καθημερινή βάση, η οποία σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥΥ επιλαμβανόταν των κρίσιμων θεμάτων που ανέκυπταν καθημερινά. Εγκαταστάθηκε το διπλό μποξ στην είσοδο, οι ιατροί του ΕΔΟΕΑΠ είχαν όλον τον αναγκαίο εξοπλισμό για την ασφαλή εξέταση των ασφαλισμένων με προβλήματα λοιμώξεων, όταν οι συνάδελφοί τους στα δημόσια νοσοκομεία δεν είχαν τότε αντίστοιχο προσωπικό εξοπλισμό για την προστασία τους, ενώ άλλαξε ριζικά βάσει των οδηγιών των λοιμωξιολόγων η διάρθρωση των ιατρείων του ΕΔΟΕΑΠ. Ανακατασκευάστηκε το ισόγειο της Σισίνη δημιουργώντας ιατρεία για τα παθολογικά περιστατικά και τις λοιμώξεις ενώ οι διοικητικές υπηρεσίες και το ΤΥΠ μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Ορμινίου. Οι αλλαγές δρομολογήθηκαν με στρατηγικό σχέδιο, με στόχο όχι μόνο την σωστή λειτουργία λόγω κοβιντ αλλά και σε δεύτερο χρόνο και την σωστή λειτουργία των πολυϊατρείων του ΕΔΟΕΑΠ και την τελική αδειοδότησή τους, η οποία ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο. Επιτέλους, τα πολυϊατρεία του ΕΔΟΕΑΠ θα λειτουργούν πλέον με άδεια δηλαδή με απόλυτη νομιμότητα.

 

 

Ο ΕΔΟΕΑΠ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ

Την ίδια ώρα ΕΔΟΕΑΠ προχώρησε στην ηλεκτρονική εποχή ξεκινώντας, πρώτος στην χώρα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων. Καθιέρωσε την ηλεκτρονική υποβολή των αιτημάτων στο ΤΥΠ, την ασφάλιση και όλες τις υπηρεσίες του λειτουργώντας ως πρότυπος οργανισμός μέσα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, που βίωνε τότε όλη η χώρα. Μένουν ακόμη αρκετά βήματα να γίνουν για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ωστόσο ο δρόμος, που έχει διανυθεί είναι ήδη μεγάλος.

 

 

Καθαρά λόγια – Καθαρό έργο

Ο ΕΔΟΕΑΠ έμεινε όρθιος, λειτούργησε και λειτουργεί ασφαλώς, εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους και στα δύσκολα, αποτελεί πρότυπο για την κοινωνία ολόκληρη. Ο ΕΔΟΕΑΠ έρχεται από το μέλλον.

 

 

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Ενδεικτική του έργου του ΕΔΟΕΑΠ είναι η ακτινογραφία των βασικών του δραστηριοτήτων σε ένα μήνα, τον Ιούνιο του 2021, που αποτελεί τη βάση της Γενικής μας Συνέλευσης.

Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΔΟΕΑΠ και το Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων, δέχθηκαν τον Ιούνιο, 10.682 κλήσεις δηλαδή 480 την ημέρα. Το ακτινολογικό έκανε 1.000 εξετάσεις, δηλαδή 50 την ημέρα, το μικροβιολογικό 1.200, δηλαδή 55 την ημέρα. Τα ραντεβού των γιατρών ήταν 9.750, δηλαδή 410 την ημέρα ενώ γράφτηκαν 5.939 συνταγές, δηλαδή 270 την ημέρα, εκδόθηκαν 25 εισιτήρια την ημέρα και δόθηκαν 6 φάρμακα υψηλού κόστους. Το ΤΥΠ δέχθηκε 3.220 αιτήματα και εκαθάρισε 3.000 δηλαδή 136 την ημέρα. Ενώ το ΤΥΠ Θεσσαλονίκης εκκαθάρισε 841 αιτήματα ασφαλισμένων δηλαδή 38 την ημέρα. Η ασφάλιση μεταξύ πολλών άλλων, διαχειρίστηκε 1.500 τηλεφωνήματα, δηλαδή 70 την ημέρα, 1048 email, δηλαδή 50 την ημέρα,

80 επικουρήσεις και εφάπαξ δηλαδή 4 την ημέρα και εξέδωσε 93 βεβαιώσεις τον μήνα.

Ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας, όταν ορισμένες φορές, όχι αδίκως πάντα, διαμαρτυρόμαστε για τις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ. Ελλείψεις και προβλήματα έχουμε ακόμα, αλλά προσπαθούμε καθημερινά να τις διορθώνουμε.

 

 

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ακόμα φειδωλοί στις προσλήψεις προσωπικού σε σχέση με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες και το νέο οργανόγραμμα. Τις κάνουμε με προσεκτικά βήματα για να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο το μισθολόγιο του Οργανισμού. Τα τελευταία τρία χρόνια προσελήφθησαν μέσω προκηρύξεων 23 γιατροί, 9 νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές ή γυμναστές και 32 υπάλληλοι ενώ αποχώρησαν 19 γιατροί ή λοιπό ειδικό προσωπικό.

 

 

Ο ΕΔΟΕΑΠ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο ΕΔΟΕΑΠ στηρίζει την ενημέρωση κάνοντας προληπτικά τεστ, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, για όσους(ες) επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Το πρόγραμμα «επιστρέφουμε ασφαλώς, στηρίζουμε την ενημέρωση», καθώς και τα διαρκή τεστ όλο το χρόνο, προληπτικά ή όταν υπάρχουν προβλήματα με τον κορονοϊό δείχνουν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι δίπλα στους ασφαλισμένους του και στα δύσκολα. Ο ΕΔΟΕΑΠ προετοιμάστηκε εγκαίρως για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, όταν κάποιοι τιμητές, τον Ιούλιο του 2020, μιλούσαν για πεταμένα λεφτά και για πανδημία που τελείωσε. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το σχεδιάζουν.

 

 

Ο ΕΔΟΕΑΠ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Ο ΕΔΟΕΑΠ ακολουθεί την πολιτική της οικονομίας και της διαφάνειας. Εφαρμόζουμε ήδη από το 2019 τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Οι οικονομικές καταστάσεις που καλούμαστε να εγκρίνουμε έχουν γίνει βάση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

Ο ΕΔΟΕΑΠ προκηρύσσει διαγωνισμούς για τις μεγάλες προμήθειες, βάζοντας τέλος στο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, με αποτέλεσμα να πετύχουμε σημαντικές εκπτώσεις και να ενισχύσουμε την διαφάνεια. Ειδικότερα για τις μικροβιολογικές εξετάσεις πετύχαμε έκπτωση 86% ενώ πήραμε και επιπλέον έκπτωση με την ανανέωση της σύμβασης.

Για τα οδοντοτεχνικά υλικά πετύχαμε έκπτωση 40%, για τα οδοντιατρικά υλικά έκπτωση 11% ενώ προμηθευτήκαμε δύο νέες οδοντιατρικές έδρες με αποτέλεσμα να λειτουργούν πλέον 5 για να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες.

Με διαγωνισμό προμηθευτήκαμε υπερσύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο, ο οποίος εγκαταστάθηκε και λειτουργεί, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 1000 γυναίκες ετησίως μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους στα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ. Με τον ίδιο διαγωνισμό προμηθευτήκαμε νέο υπερσύγχρονο υπερηχοτομογράφο, τόσο για τα ιατρεία της Αθήνας όσο και για της Θεσσαλονίκης. Για τις γυναίκες της περιφέρειας εξετάζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί ο ΕΔΟΕΑΠ μία ψηφιακή μαστογραφία ετησίως.

 

Καθαρά λόγια – καθαρές πράξεις

Όλα έγιναν με προκηρύξεις και διαγωνισμούς, όχι με απευθείας αναθέσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

 

 

ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ως ΔΣ βρήκαμε ελάχιστες συμβάσεις (ΝΤΥΝΑΝ, ΩΝΑΣΕΙΟ, ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ) με νοσοκομεία.  Προχωρήσαμε σε εξόφληση των οφειλομένων πετυχαίνοντας σημαντική έκπτωση περίπου 20%, τόσο για τα οφειλόμενα στην Ευρωκλινική (1.150.000), η οποία είχε δεσμεύσει το κτίριο της Σισίνη, το οποίο πήραμε πίσω, όσο και του Ντυνάν. Προχωρήσαμε στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή νέων συμβάσεων με το Ντυνάν και την Ευρωκλινική, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και νοσηλεία. Στην συνέχεια υπογράψαμε συμβάσεις με το Μετροπόλιταν General, το Μετροπολιταν Ηospital, το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, το Ιασώ Γυναικολογική, το Λευκός Σταυρός, την οφθαλμολογική κλινική Υπαπαντή, το ΟΜΜΑ, το Θεραπευτήριο Αθηνών, το Θηλέος Υγεία, στα Γιαννιτσά, ενώ ετοιμάζονται οι συμβάσεις με την Θεραπευτική κλινική Καπάκη στα Χανιά, το Creta inderclinic στο Ηράκλειo και έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με κλινικές σε Κοζάνη και Ρόδο. Σε όλες τις συμβάσεις υπάρχει και η πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικές εξετάσεις.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί και ειδική σύμβαση με τον Όμιλο Υγεία (ΥΓΕΙΑ – ΜΗΤΕΡΑ-ΛΗΤΩ) με κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της νοσηλείας, με ταυτόχρονη όμως συμμετοχή των ασφαλισμένων, για όσους (ες) επιθυμούν να νοσηλευθούν στο Υγεία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση, η οποία καλύπτει την διαφορά.

Από το πρώτο διάστημα που ανέλαβε το παρόν ΔΣ υπογράφτηκαν συμβάσεις με τους παρόχους, Βιοϊατρική και Affidea ενώ αργότερα και με την Iatrica, για επισκέψεις σε γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα.

[Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω, κάτι που δεν έχει δυστυχώς γίνει αντιληπτό, ίσως γιατί όσο είμαστε καλά δεν δίνουμε μεγάλη σημασία, λέμε αχρείαστος να ‘ναι ο γιατρός και αναζητούμε τους γιατρούς όταν κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας. Ο  ΕΔΟΕΑΠ, εκτός των πολυϊατρείων του και των συμβεβλημένων νοσηλευτηρίων για πρωτοβάθμια υγεία και νοσηλεία, έχει συμβάσεις είτε απευθείας είτε μέσω των συμβάσεων με τους παρόχους υγείας, Βιοϊατρική, Affidea και Iatrica στην Αττικη και την Περιφέρεια.] Οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ, μέσω ειδικού τηλεφωνικού κέντρου μόνο για εμάς, έχουμε στην Αττική 2.212 γιατρούς και 217 διαγνωστικά κέντρα, στη Θεσσαλονίκη 648 γιατρούς και 59 διαγνωστικά κέντρα και στην περιφέρεια 1.540 γιατρούς και 652 διαγνωστικά κέντρα.

Είπαμε αχρείαστοί να είναι οι γιατροί, αν όμως τους χρειαστούμε, πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν. Το τονίζω διότι αρκετοί ασφαλισμένοι, όχι αδίκως -διότι ορισμένες λίστες δεν ανανεώνονται έγκαιρα- ή δεν έχουν επαρκή προβολή στο site του ΕΔΟΕΑΠ, διαμαρτύρονται για γιατρούς, περισσότερο στην περιφέρεια, επειδή νομίζουν ότι η σχετική λίστα εξαντλείται στους γιατρούς, που έχουν απευθείας σύμβαση με τον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ υπάρχουν επιπλέον 3.500 γιατροί και 750 διαγνωστικά κέντρα, που είναι στην διάθεση των ασφαλισμένων μέσω των τριών συμβεβλημένων παρόχων: Αυτό δεν μειώνει βεβαίως ούτε στο ελάχιστο την υποχρέωση του ΕΔΟΕΑΠ να διευρύνει την λίστα των συμβάσεων και με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα ιδίως στην περιφέρεια.

 

 

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Ενδεικτικά στοιχεία του δυναμισμού του ΕΔΟΕΑΠ αποτελούν τα εξής οικονομικά στοιχεία:

Το πλεόνασμα (καθαρή διαθέσιμη θέση για παροχές) του ΕΔΟΕΑΠ από 9,6 εκατομμύρια ευρώ τον 12ο του 2017 έφτασαν στα 29,5 εκατομμύρια ευρώ του 2018. Ανέβηκαν στα 55 εκατομμύρια το 2019 και στα 71 εκατομμύρια το 2020.

Θα μπορούσε κανείς να θέσει το ερώτημα μήπως τα αποθεματικά αυξήθηκαν κατά 61,5 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τριετία λόγω περικοπών στις παροχές;

Η απάντηση είναι όχι, ένα καθαρό «όχι».

Στην πραγματικότητα αυξήθηκαν τόσο οι παροχές προς τους ασφαλισμένους όσο και τα αποθεματικά για να έχουμε και στο μέλλον υψηλές παροχές.

 

 

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ

Ειδικότερα οι παροχές υγείας αυξήθηκαν από τα 16,7 εκατομμύρια ευρώ το 2017 στα 18,5 το 2018, στα 26,7 το 2019 και έφτασαν στα 30,7 εκατομμύρια το 2020.

Οι παροχές του κλάδου επικούρησης αυξήθηκαν από 11,8 εκατομμύρια ευρώ το 2017 στα 13,1 το 2020 ενώ τα κονδύλια για το εφάπαξ από 1,4 αυξήθηκαν στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ από 2,1 εκατομμύρια το 2017 αυξήθηκαν στα 42,9 εκατομμύρια ευρώ το 2020 και σήμερα έχουν υπερβεί τα 52 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα η τριμελής επενδυτική επιτροπή ειδικών έχει αναλάβει έργο κάνοντας τις προτάσεις για την αξιοποίηση των οικονομικών ενώ επελέγησαν και οι τρείς διαχειριστές.

[Το ίδιο διάστημα οι υποχρεώσεις του ΕΔΟΕΑΠ μειώθηκαν από τα 41, 5 εκατομμύρια ευρώ το 2017 στα 39,1 εκατομμύρια το 2020.]

 

Ο κύκλος εργασιών του ΕΔΟΕΑΠ ανήλθε στα 66,2 εκατομμύρια ευρώ το 2020 χρονιά της κρίσης λόγω της πανδημίας, δηλαδή κρατήθηκε σε πολύ καλό επίπεδο έναντι των 68,3 εκατομμυρίων το 2019. Η μείωση των εσόδων κατά 2,1 εκατομμύρια δηλαδή κατά 3%, οφείλεται κυρίως στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Παρά την μείωση των εσόδων αυξήθηκαν οι παροχές για την υγεία, επικούρηση και το εφάπαξ σε 46,2 εκατομμύρια το 2020 έναντι 40,9 το 2019. Δώσαμε δηλαδή 4 εκατομμύρια παραπάνω στην υγεία, 1 εκατομμύριο παραπάνω στο εφάπαξ και 275.000 περισσότερο στις συντάξεις, ενισχύοντας το κοινωνικό πρόσωπο του ΕΔΟΕΑΠ και μάλιστα εν μέσω κρίσης.

 

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ 2021

Να δούμε τώρα τα στοιχεία του τρέχοντος έτους 2021. Πως πάει η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Η πορεία των εσόδων πηγαίνει καλά, καλύτερα του αναμενομένου, με αποτέλεσμα να προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Στο πρώτο εξάμηνο, τα έσοδα από τις εισφορές (ΑΚΑ) είναι αυξημένα κατά 2,8%, η εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών (ΑΚΕ) είναι αυξημένη κατά 10,75% και του 2% της ΣΤ περίπτωσης (ΑΚΕΕΔ) κατά 26%! (σ.σ. Το «πυρηνικό όπλο» του μέλλοντος).

Τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα φτάνουν τα 71,2 εκατομμύρια ευρώ έναντι 65,6 εκατομμυρίων της αρχικής εκτίμησης.

Αντίθετα τα συνολικά έξοδα του 2021, που έχουν καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο είναι μειωμένα κατά 8,3% στα 24,9 εκατομμύρια έναντι 27,2 προϋπολογισθέντων. Συγκρατημένες είναι και οι δαπάνες υγείας, που είχαν αυξηθεί σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια, προς όφελος, βεβαίως, των ασφαλισμένων.

Το πλεόνασμα του πρώτου εξαμήνου του 2021 διαμορφώνεται στα 10,7 εκατομμύρια έναντι στόχου 6,2 εκατομμυρίων (αύξηση 74,30%) ενώ το τελικό πλεόνασμα του αναμορφωμένου προϋπολογισμού αναμένεται να κλείσει στα 16,4 εκατομμύρια ευρώ.

Ασφαλώς βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και δεν πρέπει να αποκλείσουμε κάποιες επιβαρύνσεις στο κλείσιμο του έτους, ωστόσο από τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι ο προϋπολογισμός είναι πολύ συγκρατημένος και σε καμία περίπτωση δεν έχει πέσει έξω.

 

Καθαρά λόγια – καθαρό έργο!

Όλα τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν έναν δυναμικό Οργανισμό!

 

 

ΣΟΒΑΡΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ

Ο ΕΔΟΕΑΠ σώθηκε, αναπτύσσεται, γίνεται πρότυπος ασφαλιστικός οργανισμός, επειδή σοβαρές ηγεσίες από όλες τις Ενώσεις, έβαλαν στην άκρη τις υπαρκτές διάφορές τους και ενώθηκαν για το καλό του ΕΔΟΕΑΠ.

Δεν γυρίζουμε στην αβεβαιότητα και τις άγονες αντιπαραθέσεις.

Τα άδεια βαρέλια κάνουν θόρυβο, δεν έχουν, όμως, περιεχόμενο.

Εμείς ενώνουμε τον κλάδο μας για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας καλώ να υπερψηφίσετε τις οικονομικές καταστάσεις του 2019 και του 2020,  τον  προϋπολογισμό του 2021 και του 2022. Χωρίς την ψήφισή τους είναι ορατός ο κίνδυνος να αναγκαστούμε να λειτουργήσουμε με αιματηρές περικοπές στις δαπάνες υγείας και μεγάλη καθυστέρηση στην χορήγηση των εφάπαξ. Σας καλώ να ψηφίσετε ΝΑΙ και στις έξι ψηφοφορίες που θα επακολουθήσουν για να μας δώσετε τη δύναμη να συνεχίσουμε την πορεία ανάδειξης του ΕΔΟΕΑΠ σε πρότυπο ασφαλιστικό ταμείο, να συνεχίσουμε να τον βελτιώνουμε!

Καθαρά λόγια – καθαρό έργο

 

Ο ΕΔΟΕΑΠ πρωτοπορεί, καινοτομεί, βελτιώνεται συνεχώς, εξελίσσεται σε έναν οργανισμό – πρότυπο που έρχεται από το μέλλον, όπως τον οραματιζόμαστε όλοι. Δεν εφησυχάζουμε όμως γιατί οι γραφειοκρατία, η αδράνεια και η αμετροέπεια, καραδοκούν.

Δεν γυρίζουμε πίσω, βαδίζουμε μπροστά για τον ΕΔΟΕΑΠ που μας εμπνέει και μας ενώνει.

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει το δένδρο που πληγώνουμε, είναι το κοινό μας σπίτι, το κοινό μας μέλλον.

 

Προσέχουμε για να έχουμε!

Τον ΕΔΟΕΑΠ και τα μάτια μας!

Σας ευχαριστώ

One comment

  • zoritoler imol

    13/12/2023 at 16:13

    I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.