“Και όμως κινείται”

Άρθρο του ΦΩΚΙΑΝΙΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ (ΤΑΣΟΥ), Αντιπροέδρου της ΠΟΕΣΥ, πρώην προέδρου ΕΣΗΕΜ-Θ

 

“Και όμως κινείται”.

 Η ιστορική αυτή φράση του Γαλιλαίου για μια αναντίρρητη πραγματικότητα, απέναντι στους κοντόφθαλμους και μικρόψυχους ιεροεξεταστές, παραλληλίζεται ανά τους αιώνες σε πολλές περιπτώσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και στην περίπτωση του ΕΔΟΕΑΠ το αυτό ισχύει. “Και όμως κινείται”. Κινείται προς τα εμπρός με σίγουρα και σταθερά βήματα στη σωστή και ασφαλή κατεύθυνση, με υπεύθυνους και ανιδιοτελείς ανθρώπους να οδηγούν.   Βεβαίως, ούτε και στο προκείμενο θέμα του ασφαλιστικού μας οργανισμού λείπουν οι κοντόφθαλμοι και μικρόψυχοι. Με ανακρίβειες, ψέματα, στρεψοδικίες, φανφαρονισμούς κ.ά. προσπαθούν να κρύψουν και να αμαυρώσουν την αναντίρρητη πραγματικότητα προκειμένου να παρουσιάσουν ένα δικό τους εικονικό νεφέλωμα. Παράλληλα, επιδιώκουν να αποστρέψουν το βλέμμα όλων από τις δικές τους ευθύνες τόσο στο παρελθόν όσο και στις μέρες μας.
Όταν δίναμε τον αγώνα για τη διάσωση του ασφαλιστικού μας συστήματος και τη διεύρυνση του ταμείου μας, βασικός πυλώνας αυτής της προσπάθειας ήταν και ο ΕΔΟΕΑΠ. Από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και εκείνη την περίοδο (2016-17), πολλοί ήταν εκείνοι που μας λιθοβολούσαν και μας κατηγορούσαν για τους χειρισμούς μας. Ήταν οι ίδιοι που εθελοτυφλούσαν όταν το ταμείο κινδύνευε, που δεν μπορούσαν να αντιδράσουν θετικά στα νέα σαρωτικά δεδομένα της παγκόσμιας κρίσης και των μνημονίων, ούτε είχαν την ευελιξία και την προνοητικότητα να λειτουργήσουν. Κι όμως, η πραγματικότητα τους διέψευσε και ευτυχώς αποδείχτηκε ότι δικαιωθήκαμε οι δυνάμεις που δώσαμε τη μάχη για το ασφαλιστικό στην κατεύθυνση που βλέπαμε να υπάρχει μέλλον.
Και σήμερα, όμως, ακολουθούν την ίδια τακτική. Με ψέματα, αναίτιες εντάσεις, μικροσκοπιμότητες και τυχοδιωκτισμούς θέλουν να οδηγήσουν σε παραλυτικές καταστάσεις. Ως σύγχρονοι ιεροεξεταστές καταγγέλλουν και υπόσχονται σήμερα όσα οι ίδιοι δεν έπραξαν όταν είχαν την ευκαιρία ή τα καταψήφισαν όταν οι άλλοι τα πρότειναν. Υπόσχονται τα πάντα -εκτός της παγκόσμιας ειρήνης, της λύσης του Μεσανατολικού και της κλιματικής αλλαγής.
Δε θέλω να αναφερθώ στα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την τιτάνια προσπάθεια που έκανε η απερχόμενη διοίκηση υπό το Σ. Καπάκο. Τα λέει όλα η απολογιστική έκθεση, τα λέει ο πρόεδρος, τα λένε άλλοι άξιοι συνάδελφοι. Αλλά το κυριότερο: το λέει η ίδια η πραγματικότητα και η ζωή.
Το ίδιο συμβαίνει και στη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στην Περιφέρεια απ’ όπου προέρχομαι. Το γνωρίζω και από πρώτο χέρι και από τις συζητήσεις με τον αξέχαστο αδελφικό μου φίλο Παναγιώτη Νεστορίδη, αντιπρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ. Το ζω κι εγώ και οι συναδέλφισσες και συνάδελφοί μου. Είναι όλα καλά και ονειρικά; Ασφαλώς και όχι. Σίγουρα, όμως, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο ΕΔΟΕΑΠ απέχει πόρρω μπροστά συγκρινόμενη τόσο με άλλα ταμεία όσο και με τον ίδιο τον Οργανισμό. Λιγότερες υπηρεσίες και παροχές στο παρελθόν, φόβος κατάρρευσης και κλεισίματος πριν από λίγα χρόνια. Ανάταξη, ανάταση και αναβάθμιση των υπηρεσιών, αύξηση των παροχών την τελευταία τριετία. Και προγραμματίζονται κι άλλα. Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια όπου χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Προχωράμε όλοι μαζί για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Έντιμες κουβέντες, καθαρές εξηγήσεις.

 

Share