Προληπτικά test Covid-19 από τον ΕΔΟΕΑΠ, για ασφαλή επιστροφή στις επάλξεις της Ενημέρωσης

Ο ΕΔΟΕΑΠ, παραμένοντας πάντοτε στο πλευρό των  ασφαλισμένων του  και στηρίζοντας την ανάγκη για αδιάλειπτη λειτουργία των ΜΜΕ, καλύπτει και εφέτος το κόστος για τη διενέργεια test Covid-19 σε προληπτική βάση, για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επάνοδο των εργαζομένων – αμέσων μελών από τις  διακοπές· με έμφαση σε αυτούς που απασχολούνται στην «πρώτη γραμμή» της Ενημέρωσης.

Λαμβάνοντας υπό όψη τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα,   η   διενέργεια  Rapid test, προληπτικά, σε εργαζόμενους που μόλις έχουν επιστρέψει από άδεια, δεν εξασφαλίζει 100% την ορθότητα της απάντησης. Δηλαδή, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, δεν σημαίνει ότι σίγουρα  ο εξεταζόμενος δεν είναι φορέας του ιού. Παρότι δεν έχει βγει επίσημη οδηγία, οι λοιμωξιολόγοι συνιστούν δύο Rapid test, το πρώτο με την επιστροφή στην εργασία και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος να πραγματοποιείται και ένα δεύτερο πέντε (5) ημέρες μετά. (Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση θετικού πρώτου ή του δεύτερου αποτελέσματος , ακολουθείται η σύμφωνη με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ διαδικασία , πιστοποίησης-επιβεβαίωσης  με μοριακό τεστ , ιχνηλάτησης κτλ .)

Με βάση τα παραπάνω , το ΔΣ του Οργανισμού αποφάσισε:

1.- Την κάλυψη της δαπάνης για τη διενέργεια έως δύο Rapid test Covid-19 σε προληπτική βάση (το πρώτο αμέσως μετά την επιστροφή στην εργασία και σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος και ενός δεύτερου πέντε ημέρες αργότερα ) , των εργαζομένων-ασφαλισμένων μας, οι οποίοι θα υποδειχθούν από τις επιχειρήσεις, ότι επέστρεψαν από διακοπές κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο ήτοι από τη Τρίτη 24 Αυγούστου μέχρι τη Παρασκευή  17 Σεπτεμβρίου 2021

2.-Η επικοινωνία θα γίνεται αποκλειστικά με τον υπεύθυνο της κάθε επιχείρησης και θα αφορά τον  αριθμό εργαζομένων που επιστρέφουν από διακοπές με  αναλυτική  λίστα που  θα αποσταλεί  για να  ελέγχεται η ασφαλιστική τους ικανότητα  από την υπηρεσία.

3.-Η εξέταση θα πραγματοποιείται : α)  στις εγκαταστάσεις του ΕΔΟΕΑΠ στην  Αθήνα και στη  Θεσσαλονίκη β)  σε συμβεβλημένο κέντρο έπειτα από συνεννόηση της επιχείρησης με τον ΕΔΟΕΑΠ γ) στα  ΜΜΕ που διαθέτουν σχετικές υποδομές θα αποστέλλονται τα Rapid test από τον Οργανισμό ή θα καλύπτεται το σχετικό τιμολόγιο αγοράς υλικών.

4.-Σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται οι επιχειρήσεις από τα προαναφερθέντα ειδικά σε περιοχές εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης , δίνεται  η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να διενεργήσει τα test και σε μη συμβεβλημένα εργαστήρια, με απολογιστική αποζημίωση μέχρι του ποσού των 20 ευρώ ανά test, αφού πρώτα υπάρξει η συνεννόηση (σημείο 2) με τον ΕΔΟΕΑΠ.

Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας καλούμε κάθε επιχείρηση ΜΜΕ  να στείλει συγκεντρωτικές λίστες με τα στοιχεία των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν από διακοπές, από Τρίτη 24  Αυγούστου μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, στο email gramarxiatrou@edoeap.gr   (τηλέφωνο επικοινωνίας 2107264-807 και 818). Επισημαίνεται ότι ο μέτρο δεν αφορά μεμονωμένους ασφαλισμένους που ενδεχομένως θα ήθελαν να εξεταστούν προληπτικά.

Το προληπτικό test θα διενεργείται με την ακόλουθη διαδικασία:

  1. αποστολή email από την επιχείρηση, με τις συγκεντρωτικές λίστες στο gramarxiatrou@edoeap.gr
  2. η Γραμματεία Αρχιάτρου θα προγραμματίζει στις υποδομές του Οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε περίπτωση που η ζήτηση είναι αυξημένη και δεν μπορεί να καλυφθεί θα έρχεται σε επαφή με τα συμβεβλημένα κέντρα για την εύρεση διαθέσιμης ημερομηνίας .
  3. ενημέρωση από τη Γραμματεία Αρχιάτρου, της επιχείρησης για την ημερομηνία και το κέντρο διεξαγωγής του test.
  4. Το Γραφείο προμηθειών θα μεριμνά για την αποστολή Rapid tests σε ΜΜΕ που διαθέτουν υποδομές για την εκτέλεση της εξέτασης.
Share